Information till köpare

Till att börja med...

... vill jag att de kaniner jag säljer får komma till goda hem med mycket gott om plats, där de kan få utlopp för sina behov av att kunna gräva, springa och vara sociala. Jag är också väldigt mån om att du som köpare ska bli nöjd med din kanin och få en fin vän som du har glädje av under många år framöver. Läs igenom allt på den här sidan och fundera igenom ditt beslut noga innan du går vidare med ditt kaninköp. Då får både du och kaninen bra förutsättningar för ett fint liv tillsammans.

 

Åldersgräns

Jag säljer inga kaniner till barn under 18 år - det är målsman som ska kontakta mig, sköta handpenning/betalning, stå som ägare och ha huvudansvaret för kaninen. 

Ingen kanin säljs som present.

Presentera dig

Om du är intresserad av en kanin från mig så vill jag att du skickar ett mail och berättar om dig själv. Jag vill veta om du har eller har haft kanin tidigare, vad du vill ha kaninen till (sällskap/avel/genbank/utställning/hoppning), hur kaninen kommer att få bo (visa gärna bilder) och om den kommer att ha sällskap av en annan kanin.  

Det går bra att lämna intresse för en unge i en kommande kull eller på de ungar som är yngre än 5 v (efter 5 veckors ålder går ungarna att tinga - läs mer här nedan). Hör av dig så skriver jag upp på intresselistan. Att stå på intresselistan är inte bindande och jag förbehåller mig fortfarande rätten att välja vem som får köpa.

Tingning

Kaninungarna kan tingas från 5 veckors ålder. Halva köpesumman betalas då i handpenning och det innebär att ingen annan får köpa just den kaninen - så länge du hämtar den inom avtalad tid. Handpenningen återfås inte om du ångrar dig eller om du inte hämtar ungen inom 2 v från leveransdatum (om inget annat varit överenskommet i förväg). Resterande del av köpesumman betalas vid leverans som sker tidigast vid 8 veckors ålder. Om kaninen skulle bli sjuk eller avlida före 8 veckors ålder betalas självklart handpenningen tillbaka eller så erbjuds du en annan unge.  

Besök

Om du är intresserad av att köpa kanin eller har tingat en unge så går det jättebra att komma och besöka oss efter avtalad tid.  

Följande ingår vid köp

  • Stamtavla eller härstamningsbevis (fransk vädur) eller genbanksintyg (gotlandskanin)
  • Övergångsfoder
  • Kaninen är öronmärkt, könsbestämd, kloklippt och bettfelskontrollerad
  • Livslång support
  • Förköpsrätt till fler kaniner (gäller de ungar som inte redan är tingade av någon annan). 

Leverans och skötsel

Leverans

Kaninen är leveransklar vid 8 v och ska hämtas senast 2 v efter leveransdatumet. Ta med en transportbur eller en låda fylld med halm/hö eller en handduk så att kaninen kan sitta mjukt under resan. Om det är sommar så är det viktigt att tänka på temperaturen i bilen under hemresan - det kan snabbt bli för varmt för en kanin så se till att skydda kaninen från direkt sol och ha det svalt i bilen utan att det blir för dragigt. Kör kortaste vägen hem. 

Kaninens hem

Kaninens hem ska vara iordningställt innan kaninen hämtas. Vanliga inomhusburar rekommenderas INTE - de är helt enkelt för små för både gotlandskaniner, belgisk hare och franska vädurar. Låt kaninen leva fritt inomhus eller i stor box/bur utomhus med tillgång till hage/hägn. Alla kaniner behöver ha tillgång till ett bo att söka skydd i och hylla att hoppa upp på. 

Om det redan finns andra kaniner i hemmet så är det bra att låta den nya kaninen bo för sig själv i "karantän" från de andra kaninerna under den första tiden. Dels är det bra att den nya kaninen får återhämta sig efter flytten innan den träffar andra kaniner - både resa, miljöombyte och nya bekantskaper kan stressa kaninen så det är bra att ta en sak i taget. Minst lika viktigt är det för dig att se så att din nya kanin faktiskt verkar vara helt frisk innan den träffar dina andra kaniner. Jag säljer aldrig kaniner som jag misstänker kan vara sjuka, men ibland kan stressen i samband med en flytt göra att någon sjukdom, som innan kan ha maskerats hos kaninen, bryta ut. När jag köper in nya kaniner till gården har jag alltid den rutinen själv.

Kaninen behöver vila efter flytten

I samband med att en kanin har rest så är det viktigt att se så att den snabbt kommer igång och äter och bajsar. Stress och matvägran kan göra att kaninens magmotorik avstannar (magatoni/magstopp) och det kan bli väldigt allvarligt. Så håll koll på kaninen men låt den samtidigt vara ifred så att den får vänja sig vid sin nya miljö i början. Magstopp kan även orsakas av felaktig utfodring eller vid andra sjukdomar i kroppen - så läs på om tillståndet (t ex här) så att du snabbt känner igen det om din kanin skulle råka ut för det. 

Kaninens utfodring

Kaninens allra viktigaste föda är fri tillgång till grovt hö av god kvalitet. Gnagarblandningar ska aldrig ges, då de innehåller fröer med för mycket fett som är skadligt för kaniner. Kvistar av t ex fruktträd (inte stenfrukter) eller andra lövträd (som inte är giftiga - läs på innan du ger något) kan ges dagligen - kaninens tänder växer hela livet och behöver nötas för att inte bli för långa. 

Gotlandskaniner brukar inte behöva tillskott av kraftfoder (pellets, spannmål) mer än under dräktighet/digivning, men håll koll på hullet. Om din gotlandskaninunge har svårt att hålla hullet kan det vara bra att ge ett par msk pellets varje dag. 

Fransk vädur däremot behöver kraftfoder för att växa och utvecklas bra. Sämjestas franska vädurar är vana vid Rabbfor som finns på Granngården. Övergångsfodret som följer med hem ska blandas med det foder du vill ha. Öka mängden av det nya fodret och minska det gamla successivt under några dagar. Ge ca 1,5-2 dl pellets varje dag fram tills att den är ett halvår gammal - därefter kan pelletsmängden minskas ner till ca 1 dl per dag. Se hela tiden till att kaninen inte bara äter pellets, hö är viktigast för att magen ska må bra. 

Kaninen ska alltid ha tillgång till färskt vatten. Kaniner från Sämjesta är vana att dricka ur både skål och vattenflaska. Generellt brukar det vara bra att använda vattenskål istället för flaska, eftersom de flesta kaniner dricker mera vatten när de får i skål.  

Saltsten/mineralsten/vitamintillskott behöver bara ges till dräktiga/digivande honor, aldrig annars.   

Hantering

Kaninen är ingen leksak! Låt aldrig barn leka med kaninen utan övervakning. En kanin som sprattlar till och ramlar i golvet kan lätt bryta ben eller rygg. De kraftiga klorna kan även orsaka rivskador om man hanterar kaninen på fel sätt. Det bästa för alla inblandade brukar vara att låta kaninen vara kvar på golvet/marken när man klappar och pysslar med den. Kom ihåg att det måste ske på kaninens villkor - om den visar att den inte vill (hoppar undan eller t o m morrar/slår ifrån) så måste man låta den få vara ifred. 

Omvårdnad

Klorna behöver hållas korta med hjälp av en klosax. Hur ofta man måste klippa beror på hur mycket kaninen sliter sina klor själv. En kanin i hägn som kan gräva brukar inte behöva klippa sina klor mer än några gånger om året, medan en kanin som bor på mjukt underlag behöver klippa oftare. Ta för vana att kontrollera din kanins klor regelbundet så lär du dig snart hur ofta de behöver klippas. 

När kaninen fäller är det bra att hjälpa till att borsta den, så att den inte slickar i sig så mycket päls. För mycket päls i magen/tarmen kan orsaka hårbollar, som i värsta fall kan leda till livshotande magstopp. 

Kaninens sociala liv

Kaniner bör inte hållas ensamma utan behöver ofta få bo ihop med eller i närheten av en artfrände för att må bra. Det brukar fungera bästa att ha en hane och hona ihop (kastrerade) eller två honor. Två hanar ska aldrig hållas tillsammans, inte ens om båda är kastrerade. Att sätta ihop kaniner med varandra kan vara utmanande och det är bra att läsa på innan om hur man ska göra. Det finns bra information om hopsättning på SKVF's hemsida - rekommenderas! 

När kaninen blir tonåring och könsmogen kan man märka att humöret förändras och både hanar och honor kan börja skvätta urin. Detta brukar förbättras efter kastrering. 

Gotlandskaninen brukar vara fullvuxen när den är runt ett år gammal medan den franska väduren växer långsammare och behöver 1-1,5 år på sig. 

Rekommendationer

  • Försäkring - Jag kan starkt rekommendera dig att skaffa en veterinärvårdsförsäkring till din kanin. Du måste alltid ha en plan för hur du ska göra om din kanin blir sjuk eller skadas. Enligt djurskyddslagen är man skyldig att uppsöka veterinärvård om något händer och det kan snabbt bli kostsamt, speciellt under jourtid. En försäkring täcker en del av den kostnaden och kan tecknas hos t ex Agria och Sveland
  • Kastration - Om du inte ska använda din kanin i avel så rekommenderas kastration. Ungefär 70 % av de okastrerade honorna utvecklar sjukdom i livmodern med tiden t ex inflammation eller tumörer, vilket är livshotande. En kastrerad hankanin brukar inte revirmarkera med urin lika mycket och kan efter kastration bo ihop med en eller flera kaninkompisar (honor). 
  • Vaccination - Det kan vara bra att vaccinera mot kaninpest och kaningulsot, beroende på var i Sverige man bor. Vaccinationen ges årligen. Läs mer på SVA.  

Tips på bra sidor