Kullar

2022

Fransk vädur


Stald Rindom Kokos + Koholma Gård Vilde

Kokos (otter havana 90,5 p) och Vilde (havana, lånad från Borrisdjuren) parade sig den 15:e mars och fick en kull på åtta ungar den 15 april. Det blev tre otter egern, fyra otter havana och en enfärgad havana. 

Kokos, som blir 2 år i år, är ursprungligen importerad från Danmark och jag har fått ta över henne från Woodhill's kaninuppfödning, där hon haft två kullar tidigare. Både Tobbe och Dotty som bor här på gården är ungar efter Kokos, men de har olika fäder. 

Otter är en väldigt ovanlig teckning hos fransk vädur med stamtavla och jag har sparat tre ungar (otter havana) från den här kullen för utvärdering och bedömning framöver. 


Zomota Citron (Irma) + James

Irma (havana 93,5 p) och James (otter havana) fick en kull med tre enfärgade havana-ungar de 1:a juli. Kullen är utställd i M-klass på 94,5 p och en hona (Qajsa) får stanna i kaningården. 

Nyholms Amber + Daworo Lucius Malfoy (Laban)

Amber (zobelsiames havana) parades med Laban (vit rödögd, utställd i A-klass med 90,5 p) den 5 mars och den 4:e april föddes 7 ungar varav 6 levande. Laban ägs av Daworo kaninuppfödning och har lånats in för parning med både Amber och Gisele. Just zobel är en teckning som är ovanlig hos fransk vädur, ffa med stamtavla. Varken Amber eller Laban har stamtavla, men tanken var att spara ungar och avla vidare på zobel för att så småningom ställa ut och söka dispens för att få stambokföra och sen kunna skriva stamtavla. Tyvärr visade det sig att två ungar i kullen hade tångbett, så dessa avlivades och Amber togs ur avel och har, tillsammans med en dotter med fina tänder, sålts till ett nytt hem där hon får vara sällskapskanin. 

Nyholms Gisele + Daworo Lucius Malfoy (Laban)

Gisele fick en kull med 9 ungar den 11 maj, 4 zoblar och 5 vita. Tyvärr dök det upp tångbett även i den här kullen, så all vidare avel på Gisele och hennes avkommor är stoppad. 

Dotty + Tobbe

Dotty fick en kull med 5 ungar den 3:e augusti. Det blev tre otter egern (hanar) och två marburger egern (honor). Planen är att spara en av otter-hanarna. 

Julia + Tobbe

Julia är en nyinköpt hona, ursprungligen importerad från Tyskland, och hon fick en kull med 11 st den 4:e augusti. Tyvärr har det visat sig att hon bär på järn, så flera av ungarna är synligt järnblå i färgen. Jag kommer troligen att spara en hona som ser någorlunda enfärgat blå ut för fortsatt avel i zobelprojektet.

Kokos + Anton

Kokos fick en kull med 9 st ungar den 15:e september med Anton (havana, lånad för parning från Ekerö kaniner). 

Flinga + Tobbe

Flinga fick en kull med Tobbe den 15:e september. Det blev 6 fina otterungar men tyvärr fick jag avliva en unge som föddes med ett bråck mitt på huvudet (encephalocele). 

Gotlandskanin


Norra Koltorps Ärstin + Anderslunds Rost

Ärstin och "Robban" parades den 10:e februari och den 12 mars föddes 8 st ungar. Tyvärr har några ungar dött av olika orsaker men det finns fortfarande tre jättefina hanar kvar som är till salu. Jag hade hoppats att själv kunna spara en hona efter Ärstin (eftersom hon blir fyra år i år) men tyvärr blev det inte så den här gången. 

Vackra Vera + Skinnartorpets Mårten

Vera parades med Mårten den 27 februari och 7 ungar föddes den 29 mars. Tyvärr blev fem ungar dödade av en råtta vid 12 dagars ålder. Den hade lyckats ta sig in i buren trots alla tänkbara säkerhetsåtgärder. Två ungar (honor) finns kvar.