Planer för våren

12.02.2022

Nu var det längesen sist men äntligen är hemsidan uppdaterad igen! Det har kommit lite nya bilder på kaninerna och en ny beskrivning för mitt avelsmål med frassarna. 

Dotty, Irma och Tobbe var på bedömning i Vänge den 22 januari och poängen blev inte den bästa då det var mitt i fällningen. Alla tre är anmälda till lådbedömningen i Östuna den 26:e februari, så nu borstas det pälsar för glatta livet för att få bort allt som sitter löst. Jag hoppas att åtminstone Irma får bra poäng, för i så fall kommer hon att stambokföras och paras efter det. Eventuellt finns det möjlighet att låna en otterfärgad hane att para Irma med och det skulle i så fall innebära att den kullen blir obesläktad med ungarna efter Kokos, Dotty och Tobbe. 

Dotty är bara 6 månader fortfarande så hon kommer att ställas ut flera gånger och där är det inte aktuellt med parning förrän i sommar så vi har tid på oss. Tobbe ligger tyvärr för lågt i vikt så vi får se hur det går, men jag kommer att ge honom tid till flera bedömningar under våren så får vi se om han växer på sig och kan stambokföras sedan. 

Kokos är parad med en lånad hane som heter Koholma Gård Vilde. Om allt går väl så kommer första kullen fransk vädur att födas om ca 25 dagar och det känns mycket spännande. Jag hoppas på mycket otter och att det inte dyker upp något gult i kullen. Kokos har tidigare lämnat kanelfärgade ungar (en inte godkänd färg) så risken finns att det blir så igen beroende på vad hanen bär på för färger. 

Hos gotlandskaninerna är Ärstin parad med Robban och om det tar sig så blir detta deras fjärde kull tillsammans. Båda blir fyra år i år och därför hoppas jag att det ska bli någon fin hona att spara från kullen. Ärstin och Robban brukar alltid få jättefina och jättetrevliga ungar ihop med långa öron och lång nos - ett signum för Ärstins ungar. Om hon följer sin vanliga rutin så kommer det att födas åtta ungar 30 dagar efter parningen - men vi får se!

Vera kommer att paras med Mårten inom kort. 

Zoblarna Amber och Gisele kommer att paras med en hane från Daworo framöver, datum är inte bestämt ännu. Där hoppas vi givetvis på fina zobelungar och kommer i så fall att spara flera stycken för utvärdering och fortsatt avel. Amber har varit brunstig till och från under hela vintern och har haft kull hos en tidigare ägare, så det ska förhoppningsvis gå bra nu också. Gisele, däremot, är ett frågetecken. Hon parades flera gånger under förra året, med olika hanar, men hon blev inte dräktig då - så där är det inte säkert att det blir några ungar.