Katastrof!

22.06.2021

För ett par dagar sen hände det som inte fick hända. En räv tog sig över stängslet till ett av kaninhägnen med franska vädurshonor - alla kaninerna var borta och endast pälstussar fanns kvar. Följande natt grävde den sig in i en bur till en annan vädurshona och hennes ungar (putsnätet i botten av buren hade rostat och räven hade gjort ett hål genom det). Sammanlagt tog räven 5 avelshonor och 6 ungar (alla var franska vädurar) på två tillslag. Jag kände direkt att jag bara lägger ner allt nu. Jag vet ju att risken för rovdjur finns när man har kaniner utomhus på det här sättet - men det blir ändå så chockartat när det händer. Om jag inte kan ha kaninerna utomhus på stora ytor så försvinner ju mitt mål med att kunna ge kaninerna det bästa kaninlivet som går. 

Nu har jag i alla fall hunnit fundera igenom det hela och har bestämt mig för att försöka rävsäkra hägnen genom att höja upp staketen och även sätta eltråd i överkanten samt utanför ca 10-20 cm upp från marken. Tills det är klart kommer de kaniner som är kvar få fortsätta bo inne i ladan. 

Så förutom att jag har förlorat många underbara kaninindivider så är det även många drömmar och planer som har gått i kras. Jag kommer att få börja om från början med att skaffa nya avelshonor. Som tur var är Gisele just nu utlånad till en annan uppfödare under sommaren, så hon kommer tillbaka hit i höst och förhoppningsvis följer det då även med en zobelunge.